Het centrum van Geldrop moet goed en vertrouwd aanvoelen.  De afgelopen jaren hebben we gezorgd voor een verbeterde uitstraling door het aanleggen van nieuwe bestrating, de plaatsing van nieuw straatmeubilair, beplanting, verlichting en evenementenvoorzieningen. Daar gaan we mee door. Dit jaar staat als het goed is de herinrichting van de Nieuwendijk op de planning. 

Herinrichting Nieuwendijk 

Om ervoor te zorgen dat het centrum van Geldrop nog meer dan nu het geval is een plek wordt waar mensen elkaar graag ontmoeten, is de herinrichting van de Nieuwendijk in voorbereiding.

Eerder heeft het ontwerp ter inzage gelegen. Binnenkort gaat dit ontwerp na het college van Burgemeester en wethouders ter vaststelling. De verwachting is dat de start van de herinrichting  in de tweede helft van 2023 gaat plaatsvinden. Eerst moet de bouw van Appartementencomplex Kersenhof zijn afgerond.

De Nieuwendijk wordt heringericht, maar eerst moet Appartementencomplex De Kersenhof gereed zijn.

Herinrichting Kasteelpark 

Dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Brabant kan de restauratie van de landschapstuin van Kasteel Geldrop dit najaar worden voortgezet. In november 2023 gaan de werkzaamheden van start.

Het wordt druk dit jaar met werkzaamheden op Landgoed Kasteel Geldrop. Na jaren voorbereiding gaat dit najaar de restauratie van de, door Hubertus Paulus Hoevenaar ontworpen, landschapstuin van start. Door de subsidie van de provincie is er nu voldoende geld om de volgende fase aan te pakken. In het winterseizoen 202120/22 werd immers al een groot deel van de bestrating aangepakt met steun van Brainport Regiodeal. 

In 2021 is de omgevingsvergunning voor het plan van Klement Rentmeesters al verstrekt. Parallel aan het subsidietraject heeft de Stichting als eigenaar van het landgoed het aanbestedingstraject doorlopen. De werkzaamheden zijn na een zorgvuldige procedure gegund aan VDBH. Een groenaannemersbedrijf uit Opheusden, gespecialiseerd in zowel projecten in de infra als in het historisch groen in de breedste zin van het woord.

Er zullen bomen en struiken worden verwijderd die de hoofdlijnen van oorspronkelijke structuur met zichtlijnen in de loop der jaren hebben verstoord. Uiteraard worden er om die structuur te versterken op andere plekken weer vitale bomen en struiken teruggeplaatst. Er zullen ook stuwen voor een betere waterstructuur op het landgoed worden aangelegd. Die zijn  nodig om water, ook schoon water vanuit het centrum van Geldrop, in tijden van droogte langer vast te kunnen houden op het landgoed. Daarnaast worden de paden verbeterd en de bestaande bruggen vernieuwd. In de volgende fase zal de tuin verder worden ‘aangekleed’.

Het karakter van de kasteeltuin te behouden én tegelijkertijd het bomenbestand en de paden vernieuwen, dat vormde een bijzondere uitdaging voor de stichting. Er werden plannen gemaakt die lang op de plank bleven liggen vanwege gebrek aan financiële middelen en moeizame procedures.

Inmiddels is het tij gekeerd. Het voorplein bij de entree van het kasteel is inmiddels opgeknapt en heeft zijn oude allure terug. Eind dit jaar start de restauratie van het park. Daarbij is er veel aandacht voor water, omdat het de tuin de afgelopen vijf jaar veel te lijden heeft gehad van zowel overstroming als droogte. Een van de uitgangspunten is regenwater op het landgoed te infiltreren en het langer vast te houden, voordat het in de Kleine Dommel stroomt. De paden worden aangepakt, er wordt bij geplant en bomen die er slecht aan toe zijn worden gekapt. Het is ook de bedoeling dat de bloemenslingers, mozaïekperken en kuipplanten terugkomen. Verdwenen zichtlijnen worden weer zichtbaar. Met deze aanpak wordt de landschapstuin gereed gemaakt voor de toekomst en kunnen ook nieuwe generaties genieten van dat groene erfgoed.