Bouwplannen?
De ontwikkeling van alle woningbouwplannen in en rond het centrum doet de gemeente niet alleen. Heeft u plannen om in het centrum een locatie te ontwikkelen? Bestudeer dan eerst onderstaande documenten. Dit zijn kaders waarmee we richting geven aan een deel van de centrumvisie en richting geven aan de (woning)bouwopgave die in het centrum van Geldrop gaat landen. Op hoofdlijnen wordt richting gegeven aan de gewenste groenstructuren, bebouwingsstructuren en functionele opgaves. Verder vindt u hier ook een document met de zogenaamde Brainportprincipes, aan de hand waarvan alle nieuwe woningbouwontwikkelingen in het Stedelijk Gebied Eindhoven moeten worden ontwikkeld.
Eerst willen wij u ook wijzen op een belangrijke wijziging in de procedures van vergunningen en bestemmingsplannen.
Wijziging procedures van vergunningen en bestemmingsplannen
De gemeente Geldrop-Mierlo bereidt zich voor op de invoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. Deze nieuwe wet bundelt en maakt regels eenvoudiger. Met behulp van 1 digitaal loket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Bijvoorbeeld de aanleg van een stadspark. Of een initiatief van burgers om een duurzaam energiesysteem te bouwen.Deze nieuwe wet gaat op 1 januari 2024 in. Hiermee veranderen er zaken bij de procedures van vergunningen en bestemmingsplannen.
De Omgevingswet vraagt van alle gemeenten en provincies om een Omgevingsvisie op te stellen. In de omgevingsvisie staat hoe onze gemeente er nu en in de toekomst uitziet. Waar bouwen we huizen? Waar willen we natuur? Wat voor winkels en bedrijven zijn er? En waar zijn die? Hoe gaan we om met het verkeer in de gemeente? Het zijn allemaal dingen die u ziet als u de deur uitstapt. Op al dat soort vragen geeft de omgevingsvisie antwoord.
Wilt u een omgevingsvergunning?
Een aanvraag omgevingsvergunning die uiterlijk op de dag voor de invoering van de Omgevingswet is ingediend, wordt afgehandeld volgens de huidige procedure. Het is daarbij wel van belang dat de aanvraag compleet is, zodat deze ook in behandeling genomen kan worden. Na die datum wordt een aanvraag omgevingsvergunning behandeld volgens de nieuwe procedure onder de Omgevingswet. Het kan gaan om bijvoorbeeld een vergunning voor een verbouwing, een dakkapel of de bouw van een woning.
Aanvragen bestemmingsplanherziening
Een bestemmingsplan moet op de dag dat de Omgevingswet in gaat als ontwerp ter visie liggen om nog onder de huidige procedure afgehandeld te kunnen worden. Voor het als ontwerp ter visie leggen van een bestemmingsplan is een langere voorbereiding nodig. Gemiddeld is dit een half jaar.
Dit betekent dat aanvragen voor een bestemmingsplanherziening tot uiterlijk 1 juli 2023 ingediend kunnen worden. Ook hierbij is van belang dat de aanvraag compleet is. Deze plannen kunnen nog afgehandeld worden volgens de huidige procedure. Voor aanvragen die na 1 juli 2023 binnen komen, is dat in principe niet meer mogelijk.
Werkwijze half jaar voor invoering van de Omgevingswet
In het half jaar voor de invoering van de Omgevingswet kan er in principe dus geen aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging ingediend worden. Dit wil niet zeggen dat er in deze periode niets mogelijk is. Een initiatiefnemer kan een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse afwijking indienen. Dit kan tot op de dag voor de invoering van de Omgevingswet. Het plan moet dan wel concreter ingevuld zijn dan bij een bestemmingsplanwijziging.
Daarnaast kan een initiatiefnemer zijn plan alvast voorbereiden en uitwerken op basis van de nieuwe standaarden onder de Omgevingswet. Het gaat dan om een omgevingsplan in plaats van een bestemmingsplan. Als de voorbereidingen zijn doorlopen, kan het plan direct bij invoering van de Omgevingswet ingediend worden en in behandeling worden genomen.
Geen juridische gronden voor weigering
De gemeente heeft juridisch geen gronden om een bestemmingsplanwijziging te weigeren in het half jaar voor de invoering van de Omgevingswet. Omdat het ontwerp waarschijnlijk niet voor de invoeringsdatum ter visie gelegd kan worden, moet de initiatiefnemer het plan dan omvormen naar de nieuwe standaard van een omgevingsplan. Dit zorgt voor meer werk en kosten voor een initiatiefnemer en een langere doorlooptijd.
Heeft u vragen over de nieuwe Omgevingswet? Stuur ons dan een e-mail naar gemeente@geldrop-mierlo.nl.
Meer informatie over het aanvragen van een vergunning?
Hieronder vindt u documenten waarmee we richting geven aan alle (bouw)plannen in het centrum van Geldrop:
- Ontwikkelingsvisie Centrum Geldrop
- Beeldkwaliteitsplan Centrum Geldrop 2016
- Ruimtelijke kaders Centrum Geldrop
- Ruimtelijke visie Bleekvelden 2022
- Brainportprincipes
- Parkeervisie Geldrop-Mierlo 2022
- Nota parkeernormen Geldrop-Mierlo 2022
- Doelgroepenverordening gemeente Geldrop-Mierlo 2022
- Programma Grondbeleid en Kostenverhaal Geldrop-Mierlo
Vragen?
Bent u van plan om in het centrum een locatie te (her)ontwikkelen? En heeft u vragen over de kaders waarbinnen dit zou kunnen, neem dan contact op met één van de projectleiders van de Centrumimpuls Geldrop.