Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt.

Vragen van bestaande inwoners en ondernemers in het centrum van Geldrop 

Wat gaat de gemeente doen in het centrum?     

We gaan het centrum een impuls geven op het gebied van wonen, werken, winkelen, verblijven en ontmoeten. Daar hoort ook het duurzamer en het beter bereikbaar maken van het centrum bij. Het gaat om verschillenden plannen die we willen realiseren. De gemeente is daarbij soms de initiatiefnemer, maar ook ondernemers en ontwikkelaars ontwikkelen en realiseren plannen. Onderlinge samenwerking is daarbij van groot belang. We werken toe naar een centrum dat vitaal, gastvrij en toekomstbestendig is. 

Over welk gebied gaat de Centrumimpuls?    

De ontwikkelingen voor de Centrumimpuls vinden plaats in het gebied tussen het Station en de Johan Peijnenburgweg, de Mierloseweg en de Laan der Vier Heemskinderen. Industrieterrein Bleekvelden en een gedeelte van Bogardeind horen er ook nog bij. Op dit overzichtskaartje kunt u de ontwikkelingen in het gebied zien.

  1. Bleekvelden en omgeving
  2. Centrum en omgeving
  3. Stationsgebied en omgeving
  4. Bogardeind en omgeving

Waarom horen we zo weinig? Wat is de stand van zaken?     

Er zijn veel ideeën en plannen voor het centrum. Een deel daarvan is in voorbereiding, een ander deel is in uitvoering of is zelfs al uitgevoerd. Vanaf nu gaan we beter over deze plannen communiceren zodat voor iedereen duidelijker wordt wat de Centrumimpuls betekent en wat u daar concreet van gaat zien. Als u graag op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen dan kunt u zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief Centrumimpuls Geldrop 

Waarom duurt het allemaal zo lang?

Gebiedsontwikkeling is een complex gebeuren dat jaren kan duren. Visievorming en juridische procedures kunnen bijvoorbeeld alleen al drie tot vier jaar in beslag nemen. Daarnaast hebben gebieden als het centrum van Geldrop verschillende pandeigenaren met elk een eigen belang, waardoor het lang kan duren om iedereen op één lijn te krijgen. En daarnaast zijn er ook huurders die belang hebben om juist wel of niet een plek te krijgen. Last but not least is het uiteindelijk financieel haalbaar zijn van een project op dit moment ook een belangrijk punt. Met de Centrumimpuls Geldrop wil de gemeente de bouw van 800 extra woningen projectmatig aanpakken om de transformatie van het centrum nu wél te laten lukken. Hiervoor heeft de gemeente ook een subsidie ontvangen om projecten het laatste duwtje richting realisatie te kunnen geven.

Hoelang duren de werkzaamheden? En wanneer krijg ik ermee te maken?     

De ontwikkelingen die bij de Centrumimpuls horen krijgen steeds meer vorm. Als inwoner, ondernemer en bezoeker zult u bijvoorbeeld te maken krijgen met woningbouw, verplaatsing van winkels en/of nieuwe inrichting van de openbare ruimte. Soms veroorzaakt dit overlast. Wij vinden het belangrijk dat alle belanghebbenden op tijd worden geïnformeerd, dat er mogelijkheden zijn om mee te denken en dat we overlast zoveel als mogelijk beperken. 

Kan ik blijven laden en lossen tijdens de werkzaamheden (bereikbaarheid van het centrum? (ondernemer)

Wij vinden het belangrijk dat alle belanghebbenden op tijd worden geïnformeerd over ontwikkelingen, dat er mogelijkheden zijn om mee te denken en dat we overlast zoveel als mogelijk beperken. Wanneer er dan ook bij u in de directe omgeving ontwikkelingen zijn die het laden en lossen kunnen bemoeilijken, wordt hier van tevoren met u over gesproken.

Wat gaat de gemeente doen aan leegstand (ondernemer)?     

De Centrumimpuls heeft als doel om te komen tot een vitaal, gastvrij en toekomstbestendig centrum. Doordat het compactere centrum aantrekkelijker wordt voor bezoekers, verbetert het ondernemersklimaat en werken we aan een oplossing voor de leegstand. Nu de uitgangspunten voor het centrum (nagenoeg) bekend zijn, kunnen vastgoedeigenaren plannen ontwikkelen en invulling geven aan die leegstaande panden. 

Wat gebeurt er met onder meer het ABN AMRO pand, de bibliotheek en het Vossenhol?     

Het ontwikkelen van en/of transformeren van gebouwen is een ingewikkeld proces, waarbij veel partijen betrokken zijn. Dit geldt ook voor het ABN AMRO pand, de bibliotheek en het Vossenhol. Met de Centrumimpuls en de samenwerking die daarbij hoort willen we dit soort trajecten sneller laten verlopen. 
 

Vragen van iedereen die in het centrum van Geldrop wil komen wonen? 

Welke woningen zijn geschikt / passend voor mij?   

Om het woningentekort op te lossen worden er de komende jaren ca. 800 woningen in het centrum van Geldrop gebouwd. Die zijn voor alle doelgroepen en in verschillende prijscategorieën. Zodra een woningbouwproject concreet wordt, publiceren we deze informatie. 

Hoelang duurt het voordat er woningen komen?     

De locaties worden afzonderlijk van elkaar ontwikkeld. Zo zijn er reeds woningbouwprojecten in de verkoop en/of in aanbouw. Andere locaties zijn pas in de initiatieffase en laten nog enkele jaren op zich wachten. Op deze webpagina's kunt u per locatie zien hoever de plannen zijn:

Goed wonen, voor ieder wat wils 

Kan ik mijn auto voor de deur parkeren? Hoe goed zijn de woningen bereikbaar?     

Omdat er veel woningen in het centrum worden toegevoegd is parkeergelegenheid een uitdaging. Dat betekent dat er bij sommige locaties niet voor de deur geparkeerd wordt. Zodra een woningbouwproject concreet wordt publiceren we daarover. Ook informatie over parkeren hoort daarbij. 

Welke voorzieningen zijn er in de buurt?     

De woningen worden in het centrum gebouwd en in de ring daaromheen. Daardoor zijn de meeste voorzieningen op loopafstand. 

Waar kan ik me inschrijven voor een woning?     

De gemeente bouwt / ontwikkelt de woningen niet zelf, maar dit wordt gedaan door bouwbedrijven, (project)ontwikkelaars en woningbouwverenigingen. Zodra een woningbouwproject concreet is, publiceren we daar meer informatie over. 

Vragen van iedereen die in het centrum van Geldrop wil ondernemen 

Bij wie/waar moet ik zijn bij de gemeente als ik interesse en/of vragen heb?     

Voor ondernemers met dit soort vragen zijn onze accountmanagers het aanspreekpunt. Voor horeca en toerisme is dat Giel Kantelberg. Voor de overige ondernemers Veronique van der Zee.

Ga voor meer informatie over onze accountmanagers naar:

Ondernemen in het centrum van Geldrop

Is er een ondernemersvereniging?     

In het centrum van Geldrop zijn de ondernemers verenigd binnen de Stichting Centrummanagement Geldrop. Vanuit deze stichting worden diverse promotionele acties opgezet. Ga voor meer informatie naar de volgende website:

Stichting Centrummanagement Geldrop 

Daarnaast is binnen de gemeente ook de ondernemersvereniging Ondernemend Geldrop-Mierlo (OGM) actief.  

Moet ik een vergunning hebben?     

Afhankelijk van de activiteit van uw onderneming, de locatie waar u gaat ondernemen, de bouw of verbouw kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Meer informatie daarover vindt u op de website van de gemeente.

Informatie over vergunningen en beleid

Ik vind de gevel niet mooi. Wat kan ik eraan doen?     

Voor het verbeteren van gevels biedt de gemeente een regeling waarbinnen subsidie mogelijk is. Op de website van de gemeente wordt de regeling toegelicht en kunt u een aanvraag doen voor subsidie.

Gevelsubsidie aanvragen

Er loopt een gemeentelijke procedure. Wat betekent dit voor het pand waar ik interesse in heb?     

Op dit moment is er een voorbereidingsbesluit van kracht voor het carré (Bezorgershof en een deel van de Langstraat en Heuvel) om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste ontwikkelingen komen. Nieuwe plannen moeten passen in de nieuwe ambities van de gemeente en moeten voldoen aan nieuw vastgesteld beleid. Wanneer u in deze zone wilt gaan investeren in een pand, wordt overleg met de gemeente aanbevolen. Neem daarvoor contact op met één van onze accountmanagers. 

Contactpagina Centrumimpuls Geldrop

Ik wil graag mijn pand slopen en de locatie opnieuw ontwikkelen. Kan dat?    

In het centrum van Geldrop willen we graag de karakteristieke panden behouden. Om ongewenste ontwikkelingen zoals sloop te voorkomen is daarom op een aantal panden een voorbereidingsbesluit van kracht. Nieuwe plannen moeten passen in de nieuwe ambities van de gemeente en moeten voldoen aan nieuw vastgesteld beleid. Wanneer u dan ook op één van deze locaties wilt gaan investeren in een pand, wordt overleg met de gemeente aanbevolen. Neem daarvoor contact op met één van onze accountmanagers.

Contactpagina Centrumimpuls Geldrop 

Wat zijn de plannen van de gemeente voor het centrum?     

We gaan het centrum een impuls geven op het gebied van wonen, werken, winkelen, verblijven en ontmoeten. Daarbij hoort ook het duurzamer en beter bereikbaar maken. Het gaat om verschillenden plannen die we willen realiseren. De gemeente is daarbij soms de initiatiefnemer, maar ook ondernemers en ontwikkelaars kunnen initiatiefnemer zijn. Onderlinge samenwerking is daarbij van groot belang. We werken toe naar een centrum dat vitaal, gastvrij en toekomstbestendig is. 

Kan ik last krijgen van de woningen die gebouwd worden? Hoe lang?     

Het bouwen van woningen levert overlast op voor de omgeving. We proberen deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Daarover overleggen de initiatiefnemers/bouwers ook altijd voorafgaand aan de bouw met belanghebbenden. Doel is om tot een werkbare oplossing te komen. 

Vragen van iedereen die het centrum van Geldrop wil bezoeken 

Welke horeca/functies komen er in het centrum?     

We gaan de verschillende mogelijkheden in het centrum beter clusteren. Dat betekent zoveel mogelijk avondhoreca rondom het Horecaplein. Winkels vindt u met name rondom Bezorgershof en Marktplein.Culturele voorzieningen komen rondom het Cultuurplein. Deze clustering zorgt ervoor dat het aanbod voor bezoekers aantrekkelijker is. 

Waar kan ik parkeren?     

Door middel van parkeerroutes worden bezoekers verwezen naar parkeerlocaties. Komend jaar worden nieuwe parkeervoorzieningen gerealiseerd bij onder meer de Weeffabriek. Concrete locaties kunt u hier vinden:

Parkeren in het centrum van Geldrop

Kan ik nog wel dezelfde weg naar het centrum gebruiken als ik gewend ben (bereikbaarheid)?     

Ja, daarin zal nog niks veranderen. In de toekomst wordt de kruising Bogardeind – Laan der Vierheemskinderen verbeterd waardoor doorgaand verkeer beter doorstroomt.

Wat kan ik doen in het centrum/ wat heeft het centrum te bieden?     

Via www.visitgeldropmierlo.nl en www.geldropcentrum.nl is te zien wat er o.a. in het centrum van Geldrop, het Kasteel Geldrop, de Weeffabriek en het horecaplein te doen is. Ook de verschillende evenementen worden hier aangekondigd. Door zelf een rondje in het centrum te maken, ziet u ook de mogelijkheden. U bent van hart welkom! 

Visit Geldrop-Mierlo

Geldrop Centrum

Waar kan ik zien wanneer welke werkzaamheden plaatsvinden? 

Er zijn veel ideeën en plannen voor het centrum. Een deel is daarvan in voorbereiding, een ander deel is in uitvoering of is zelfs al uitgevoerd. Via deze website houden wij u op de hoogte van de werkzaamheden.  
Wat merk ik als bezoeker van de werkzaamheden?   Veel plannen zijn in voorbereiding. Zodra er echt gebouwd gaat worden informeren we belanghebbenden. Belangrijk bij alle ontwikkelingen vinden we het zoveel mogelijk beperken van de overlast. 

Hoelang duurt het voordat ik merk dat er iets verandert?     

Er wordt op dit moment al gebouwd in het centrum van Geldrop. De bouw van appartementencomplex Kersenhof vordert gestaag. Veel plannen zijn verder in voorbereiding. Zodra er echt gebouwd gaat worden informeren we belanghebbenden hierover en publiceren wij het nieuws op deze website. 

Ervaar ik overlast van de werkzaamheden?     

Veel plannen zijn in voorbereiding. Zodra er echt gebouwd gaat worden informeren we belanghebbenden. We proberen daarbij de overlast zo veel mogelijk te beperken. Daarover overleggen de initiatiefnemers/bouwers ook altijd voorafgaand aan de bouw met belanghebbenden. Doel is om samen tot een werkbare oplossing te komen. 

Vragen van iedereen die wil bouwen en ontwikkelen in het centrum 

Wanneer weet ik waar ik aan toe ben?     

De gemeente werkt momenteel aan de kaders en het beleid voor het centrum. Enkele kaders zijn al door de raad vastgesteld. Denk aan Gebiedsvisies, Ruimtelijke kaders voor het centrum, Parkeervisie, Parkeernormennota en Doelgroepenverordening. Andere kaders zoals de parkeeroplossing, en gebiedsvisies voor andere locaties zijn in voorbereiding. Dan kan er concreet aan de slag gegaan worden met initiatiefnemers. 

Wat zijn de kaders?     

Voor meer informatie over de reeds beschikbare kaders wordt u verwezen naar de pagina Bouwplannen?
Heeft u na het bezoeken van deze website nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met één van de projectleiders.

Bouwplannen?

Contactpagina Centrumimpuls Geldrop 

Wanneer gaat er op het gebied van bouwen/ontwikkelen echt wat gebeuren in het centrum?     

Er zijn al projecten in aanbouw en opgeleverd. De komende jaren worden hier projecten aan toegevoegd.  

Hoeveel geld kan ik krijgen van de gemeente?     

Een project moet spreekwoordelijk zijn eigen broek op houden. In principe komen individuele projecten niet in aanmerking voor subsidie. 

Wat wil de gemeente bereiken in het centrum?     

Een vitaal, gastvrij en toekomstbestendig centrum, waar ca. 800 woningen – waarvan naar verwachting circa de helft betaalbaar zal zijn - aan toegevoegd worden. 

Waarover en wanneer kan ik meepraten? Hoe word ik bij het plan betrokken?     

Er vindt periodiek overleg plaats met diverse stakeholders plaats. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief Centrumimpuls Geldrop

Wat merk ik van de werkzaamheden?     

De komende jaren gaat het centrum flink op de schop. Overlast proberen we te beperken, maar is niet altijd te voorkomen. Voorafgaand aan de bouw overleggen de initiatiefnemers/bouwers altijd met belanghebbenden. Doel is om samen tot een werkbare oplossing te komen.