De 'huiskamer' van Geldrop is de afgelopen jaren al aardig aangepakt. Om ervoor te zorgen dat je elkaar hier graag opzoekt en ontmoet, is er veel werk gestoken in het opknappen, veiliger en 'groener' maken van de openbare ruimte.

Herinrichting Langstraat (bestrating, fietsenstalling, verlichting, meubilair en groen) 

De Langstraat is er flink op vooruit gegaan. De rijbaan is versmald, maar zo dat auto's en fietsers elkaar veilig kunnen passeren. En door de versmalling zijn ook de trottoirs wat breder. Verder is er voor zowel auto's als fietsen meer parkeerruimte. De Langstraat heeft ook een groener uitstraling gekregen omdat er meer bomen zijn bijgekomen en bankjes met beplanting. Ook werden er in de Langstraat voor het eerst unieke paaltjes gebruikt ter afscherming van het trottoir: de zogenaamde naaldjes die verwijzen naar het textielverleden van Geldrop.

Herinrichting Korte Kerkstraat (bestrating, fietsenstalling, verlichting, meubilair en groen)

Een aantal jaren terug is het deel van het Bogardeind (voorbij Villa Van Agt) en de Korte Kerkstraat opnieuw ingericht. Ook de gevel aan de zijde van de passage is vernieuwd. 

De Korte Kerkstraat is een zogenaamde  ‘shared space’ geworden waarbij voetgangers en fietsers niet van elkaar zijn gescheiden.

In de Korte Kerkstraat zijn granieten stroken te zien die terugslaan op het thema Verleden (ver) weven in heden. De granieten stroken verbinden tegelijkertijd de uiteinden of ‘koppen’ van de straat met de Heuvel en Langstraat. Verder is er zoveel mogelijk groen in de straat aangebracht. Enerzijds door het planten van bomen, anderzijds door het aanbrengen van driehoekige, verhoogde plantvakken, waaraan zitelementen worden gekoppeld. Uiteraard is er ook gedacht aan verlichting, fietsparkeermogelijkheden en afvalbakken. Aan de scherpe zijde van de driehoek aan de zijde van de Brigidakerk staan nu nog paaltjes om te voorkomen dat centrumbezoekers hier tegenaan fietsen. Als straks het gedeelte Heuvel en de straat voor de Brigidakerk worden aangepakt verdwijnen deze paaltjes.

De werkzaamheden die een aantal jaren geleden in de Korte Kerkstraat plaatsvonden met op de voorzijde de driehoekige plantenbak die verwijst naar het textielverleden van Geldrop.

Herinrichting Hofstraat (bestrating, verlichting, meubilair en groen)

De herinrichting had betrekking op de Hofstraat tussen het fietspad aan de Mierloseweg tot het horecaplein. Ook de ruimte rond het bevrijdingsplein is aangepast.

De huidige rijbaan in de Hofstraat en Heuvel die met een lage schuine band gescheiden was van de voetgangersdelen is vervangen door geheel vlakke banden zodat valpartijen tot het verleden behoren. De herinrichting van de rijweg is uitgevoerd in gebakken klinkers keiformaat en de voetpaden met de huidige bestrating.

De Hofstraat is opnieuw ingericht en voorzien van nieuwe groenbakken en een mooie bank.

In de Hofstraat en bij de panden rondom het bevrijdingsmonument aan de Heuvel is vooral ingezet op een kwaliteitssprong in het aanwezige groen door een boomsoort te kiezen die qua maat beter past in deze stedelijke omgeving. Gekozen is voor dezelfde boomsoort als in de Langstraat (haagbeuk), echter in een andere vorm, namelijk een hoge zuil.

De bestaande hagen bij het bevrijdingsmonument en naast het gemeentehuis zijn vervangen door beuken. Het groenvak voor het koetshuis is vergroot. In dit plantvak is daarmee ruimte ontstaan voor een zitbank en om een extra (forse) boom te planten. De twee bestaande kastanjebomen op het voorplein bij de villa blijven eveneens gehandhaafd en zijn opgenomen in een groenvak.

Herinrichting Heuvel

Ook de Heuvel vanaf de Korte Kerkstraat tot aan het horecaplein is in twee fases heringericht. De bestrating, de verlichting, het groen en het straatmeubilair is vervangen. Er is meer groen aangebracht en er zijn nieuwe banken geplaatst. De Heuvel heeft een vergelijkbare sfeer en uitstraling gekregen als de Korte Kerkstraat. Fietsen blijft in het hele gebied toegestaan. Alles is er op gericht om van het voetgangersgebied een prettige plek te maken om te verblijven en elkaar te ontmoeten. 

Een groenbak met een houten bank in het heringerichte voetgangersgebied tussen de St. Brigidakerk en het horecaplein.

Aanpakken hoogteverschil horecaplein 

De weg langs het horecaplein is aangepakt. Het hoogteverschil tussen de voetgangersdelen en de rijbaan is verdwenen. De lage schuine banden zijn verwijderd.

Verbeteren voorzieningen

Op de Markt en het horecaplein zijn de evenementenvoorzieningen (stroomkast en water) vernieuwd. Verder is de verlichting van de St. Brigidakerk volledig vernieuwd. Niet alleen wordt de kerk nu beter uitgelicht op palen die verwijzen naar breinaalden (ons weefverleden), ook is de verlichting verduurzaamd.

In december 2020 werd de nieuwe led-verlichting van de St. Brigidakerk ontstoken.

Creëren van een goed uitgerust en veilige openbare ruimte: camera Korte Kerkstraat

Vanaf 1 november 2019 vindt in de Korte Kerkstraat in Geldrop cameratoezicht plaats. Elk voertuig dat is voorzien van een kenteken wordt vanaf die datum gefotografeerd en beboet. Alleen tijdens de venstertijden, dagelijks van 9.00 tot 11.00 uur, gelden er andere regels. Dan mag er gereden worden met andere voertuigen, voor bijvoorbeeld de bevoorrading van winkels. 

Meer informatie