Centrumimpuls Geldrop vordert gestaag: raad neemt een aantal belangrijke besluiten
De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van maandag 22 april 2024 een aantal besluiten genomen die nodig zijn voor de Centrumimpuls Geldrop. Onder de naam Centrumimpuls Geldrop bouwen we de komende jaren een compact, vitaal en gastvrij centrum dat ruimte biedt aan goed wonen voor jong en oud.
Besluiten gemeenteraad
Een aantal ontwikkelingen in en rond het centrum (onder andere de omgeving rondom de Gamma ‘Bleekvelden’, woningbouw op Bezorgershof en Centrum-West) wordt steeds concreter. De gemeenteraad heeft daarom eerder in een extra bijeenkomst en tijdens de commissievergadering van 3 en 9 april gesproken over hoe we alle (woningbouw)ambities op een zorgvuldige en passende wijze kunnen realiseren. Ook heeft de raad toen een aantal bestemmingsplannen besproken waarmee deze ambities gerealiseerd kunnen worden. Voor alle duidelijkheid. Een bestemmingsplan geeft aan hoe de grond op een bepaalde locatie gebruikt mag worden en wat op de grond gebouwd mag worden.
Hoewel een aantal kaders is vastgelegd in onder meer de Ontwikkelvisie Centrum Geldrop (2019) en Ruimtelijke kaders voor het centrum van Geldrop (2022), zijn er nog verschillende keuzes te maken. Sommige keuzes moeten zelfs opnieuw worden gemaakt. Zeker nu diverse plannen bij elkaar komen.
Het gaat dan om bijvoorbeeld hoeveel woningen op welke locatie in en rond het centrum gerealiseerd kunnen worden, parkeren, groen en andere ruimtegebruikers zoals evenementen. Tijdens de Commissie Ruimte is beoordeeld welke keuzes ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Deze keuzes zijn verwoord in de aangescherpte kaders Centrumimpuls.
De gemeenteraad heeft nu over een aantal bestemmingsplannen en de aangescherpte kaders Centrumimpuls in de raadsvergadering van maandag 22 april een aantal besluiten genomen. Deze vergadering is nog terug te zien op www.geldrop-mierlo.nl/gemeenteraad. Daar staan ook alle stukken waarover de raad een besluit heeft genomen. Hieronder staan in het kort de genomen besluiten.
Aangescherpte kaders Centrumimpuls
De gemeenteraad heeft de volgende aangescherpte kaders aangenomen:
- 1A: De ambitie blijft om de in de WBl opgenomen 800 woningen te realiseren.
- 1B: De locaties 'achter Korte Kerkstraat' en 'zuidzijde Laarstraat' worden voorlopig niet opgepakt in het kader van de WBI.
- 1C: De locatie Stationsstraat 66 in ruimtelijke samenhang met Stationsstraat 33 te bekijken, maar niet op te pakken in het kader van de WBI.
- 2A:Het totaal aantal te realiseren woningen in het centrumgebied, wordt bepaald door de benodigde parkeerplaatsen, de financiële haalbaarheid en het toe te voegen groen.
- 2B: Een extra bouwlaag op de buitenring van Bezorgershof is toegestaan.
- 3A: Het realiseren van meer woningen en hogere bebouwing in Lommerrijk is noodzakelijk; Binnen deelgebied Centrum West zal echter wel uitvoering worden gegeven aan het reeds vastgestelde bestemmingsplan, waarbij 60 grondgebonden woningen worden gerealiseerd, conform de uitgangspunten die zijn gedeeld bij de presentatie in januari 2024 in de raad;
- 3B: Het gebouw Stationsstraat 33 hoeft bij herontwikkeling niet behouden te blijven.
- 4A: Een verplaatsing van de bibliotheekfunctie is nodig om woningbouw mogelijk te maken en de horecafunctie van het horecaplein te versterken.
- 4B: Bij herontwikkeling van het bibliotheekgebouw naar woningbouw is sloop dan wel verfraaiing van het gebouw noodzakelijk.
- 5: Bestaande parkeerplaatsen en wegen worden heringericht om vergroening van het centrum mogelijk te maken.
- 6:Parkeerterrein De Meent wordt ingezet als locatie voor het realiseren van meer parkeerplaatsen.
- 7: Voor nieuwe parkeerlocaties op afstand gaat de gemeente actief gronden verwerven.
- 8: ln het openbaar gebied moet ruimte zijn voor centrumbezoekers die met andere vervoersmiddelen dan de eigen auto komen.
- 9: Ondergronds parkeren is mogelijk, met uitzondering van Bezorgershof, mits er geen.extra kosten voor de gemeente bijkomen.
- 10:Voor evenementen zijn meerdere locaties in het centrum geschikt en voor grotere evenementen wordt de Dommeldalseweg als uitgangspunt genomen.
- 11: Het centrum van Geldrop is een verblijfscentrum. De infrastructuur en planvorming zijn daarop aangepast, zoals een autovrij Horecaplein.
Ontwerpbestemmingsplan Bezorgershof
Het ontwerpbestemmingsplan Bezorgershof heeft ter inzage gelegen. Dit bestemmingsplan legt o.a. de kaders vast waaraan plannen voor het toevoegen van (maximaal 110) woningen moeten voldoen. Daarop heeft de gemeente zienswijzen ontvangen. Daarnaast is er in een raadsbijeenkomst van 26 februari jl. over nieuwe aangescherpte kaders voor het centrum naar voren gekomen dat de raad de maximale bouwhoogte voor het carré/ de buitenring van Bezorgershof wil aanpassen. Tot slot heeft ook de welstandscommissie gereageerd op de kaders voor de ontwikkelingen aan de binnenring die in het ontwerp Beeldkwaliteitsplan waren beschreven. Dit alles heeft geleid tot een aantal aanpassingen. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 22 april het aangepaste ontwerpbestemmingsplan Bezorgershof unaniem aangenomen. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt binnenkort opnieuw gepubliceerd.
Bestemmingsplan Mierloseweg
Op 11 juli 2022 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Mierloseweg 40 vastgesteld. Het plan voorziet in de nieuwbouw van een appartementengebouw met 40 woningen. Op 31 mei 2023 heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het bestemmingsplan vernietigd. De afdeling oordeelde dat het plan onvoldoende rekening hield met de privacy van de bewoner van Mierloseweg 38 en achtte daarom zijn beroep gegrond. Na deze uitspraak heeft nader overleg plaatsgevonden tussen de bewoner van Mierloseweg 38 en de ontwikkelaar van het plan. Hierbij zijn afspraken gemaakt over de condities waaronder het project alsnog doorgang kan vinden. Op grond hiervan is een nieuw (ontwerp)bestemmingsplan opgesteld, dat op 22 december 2023 (samen met de omgevingsvergunning) formeel in procedure is gebracht. De gemeenteraad heeft nu dit bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt binnenkort opnieuw gepubliceerd.
Structuurvisie Postkantoorlocatie
Al sinds 2006 zijn er ideeën over de herontwikkeling van de postkantoorlocatie in Geldrop.
De afgelopen jaren is na vaststelling van de ‘ontwikkelingsvisie Geldrop Centrum’ en het toekennen van de woningbouwimpulssubsidie de planontwikkeling voor deze locatie in een stroomversnelling gekomen.
Voor de postkantoorlocatie betreft dit het verbinden van het Kleine Dommeldal met het centrum. Dit willen we doen door een appartementencomplex met zo’n 70 appartementen in een groene omgeving. In het plan is ook ruimte opgenomen om de medische voorzieningen in het gebied terug te brengen. Daarnaast wordt er een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. Het is de bedoeling dat de bestaande bebouwing wordt afgebroken.
Omdat het postkantoor een belangrijke locatie in het centrum is, heeft de gemeente in 2021 al besloten om een voorkeursrecht (WVG) te vestigen (1e recht van koop voor gemeenten). Als volgende stap heeft de gemeente een structuurvisie opgesteld voor het gebied. Deze visie geeft in hoofdlijnen de ontwikkelingsrichting van het betreffende gebied aan. De gemeenteraad heeft nu deze structuurvisie vastgesteld. Hiermee kan ook de WVG in stand worden gehouden.