We zijn van plan om op het braakliggende gebied (Centrum-West) tussen de Stationsstraat, Parallelweg, HH Geeststraat en Heggestraat onder andere woningen te realiseren. De vraag naar (betaalbare) woningen blijft immers onverminderd hoog. Daarnaast zijn er drie locaties (voormalige GGD-gebouw, De Prell en de Van der Puttschool) in de buurt van het station die om herontwikkeling vragen. Het complete gebied noemen we Lommerrijk.

De gemeenteraad heeft voor Lommerrijk de volgende kaders vastgesteld: 

  • Het realiseren van meer woningen en hogere bebouwing in Lommerrijk (locaties: voormalig GGD-gebouw, De Prell en de Van der Puttschool) is noodzakelijk. 
  • Binnen deelgebied Centrum-West wordt zoals eerder aan u gecommuniceerd wel uitvoering gegeven aan het al vastgestelde bestemmingsplan, waarbij 60 grondgebonden woningen worden gerealiseerd. Dit gebeurt volgens de uitgangspunten die in januari 2024 aan de raad zijn gepresenteerd en ook eerder met u zijn gedeeld. 
  • Het gebouw Stationsstraat 33 hoeft bij herontwikkeling niet behouden te blijven.
  • De locatie Stationsstraat 66 in ruimtelijke samenhang met Stationsstraat 33 te bekijken, maar niet op te pakken in het kader van de Woningbouwimpuls.

Opstellen stedenbouwkundige visie

Het gebied Lommerrijk kenmerkt zich door veel groen en de monumentale Stationsstraat. Dit zet zich door in de straten die hierop aansluiten. De straten ademen allen dezelfde sfeer en uitstraling. Om ervoor te zorgen dat Lommerrijk dezelfde uitstraling gaat krijgen leggen we met bewoners die met hun tuinen aan dit gebied grenzen, andere (buurt)bewoners en betrokkenen in een zogenaamde stedenbouwkundige visie vast wat we willen bereiken met deze nieuwe woonwijk.

Hiervoor hebben we eerder zogenaamde straatgesprekken (oktober 2023) met direct omwonenden gevoerd (zie verslag hieronder) en vond er in december 2023 een bijeenkomst plaats voor iedereen die geïnteresseerd is in wat op deze locatie staat te gebeuren. Ook dit verslag vindt u hieronder terug.

Alle ideeën, zorgen en suggesties zijn zorgvuldig geïnventariseerd en worden, waar mogelijk, verwerkt in een concept-schetsontwerp (SO).

Eerste uitwerking
 

Dit concept-schetsontwerp (SO) vormt een eerste, concretere uitwerking van de ideeën van de omwonenden en gemeente die als basis dienen voor de stedenbouwkundige visie van project Lommerrijk. Het SO geeft een eerste invulling aan de ruimtelijke en functionele aspecten van het plangebied, zoals groenvoorziening, infrastructuur en mogelijkheden voor parkeren en recreatie.

Met alle input vanuit de participatiebijeenkomsten, hebben we de verschillende modellen nogmaals tegen het licht gehouden. Op basis daarvan hebben we besloten om de variant “Lommerpark” als uitgangspunt te nemen voor de verdere uitwerking. Deze variant kreeg de meeste voorkeur en bleek veel van de geuite zorgen weg te kunnen nemen. Hierbij hebben we waar mogelijk de goede punten uit de andere modellen meegenomen in de verdere uitwerking. 
    
Deze variant gaat uit van een centraal park met bebouwing langs de randen van het gebied. Dit park wordt een groene ruimte met diverse speel- en verblijfsvoorzieningen, omringd door wandel- en fietsroutes die dwars door het gebied lopen. Het ontwerp biedt hiermee een groene, functionele ruimte die uitnodigt tot recreatie en ontmoeting. Parkeren is voornamelijk voorzien aan de achterzijde van de woningen, zodat het beeld aan de voorzijde rustig en groen blijft. Zowel de nieuwe als enkele bestaande woningen zijn bereikbaar via achterpaden, wat zorgt voor een praktische en overzichtelijke inrichting van het gebied. Daarnaast wordt de bestaande GGD-locatie getransformeerd tot een markante dorpsentree vanaf het station en het huidige schoolgebouw herbestemd tot woningen.

De keuze voor ‘Lommerpark’ betekent dat we deze variant nu verder gaan uitwerken. We gaan de technische en stedenbouwkundige details verder bestuderen om zo de praktische uitvoerbaarheid en de aansluiting bij de wensen en eisen van de omgeving te kunnen waarborgen.

 

Vervolg 


Naar verwachting worden de omwonenden in het eerste kwartaal van 2025 voor een nieuwe bijeenkomst uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst wordt  het SO opnieuw voorgelegd, zodat er getoetst kan worden of dit ontwerp aansluit  bij de wensen, behoeften en opmerkingen die tijdens eerdere participatiebijeenkomsten naar voren zijn gekomen.

Daarna wordt het SO  opgenomen in de stedenbouwkundige visie voor Lommerrijk. Deze stedenbouwkundige visie wordt naar verwachting in de eerste helft van 2025 ter goedkeuring  aan het college en de gemeenteraad voorgelegd.  

De vastgestelde visie dient daarna als een toetsingskader voor de verdere ontwikkeling en het gedetailleerde ontwerp van de verschillende deelgebieden binnen het project. Hiermee willen we een solide basis creëren voor Lommerrijk; een toekomstbestendige, duurzame en functionele nieuwe woonwijk, waar het goed leven is.  

Verslag straatgesprekken en inloopbijeenkomst

Straatgesprekken

Voor het opstellen van de stedenbouwkundige visie hebben in oktober 2023 de eerste straatgesprekken plaatsgevonden. Deze vonden plaats met de direct aanwonenden, de mensen die direct met hun tuinen grenzen aan de ontwikkelgebieden. Het gaat dan om de bewoners van de straten Stationsstraat, HH Geeststraat, Heggestraat en Parallelweg. De uitkomsten hiervan worden gebruikt bij het bedenken van de eerste ideeën voor de ontwikkeling van het gebied. Naar aanleiding van deze straatgesprekken hebben we een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden opgesteld en een verslag geschreven van deze avond. Beide documenten vindt u hieronder:

Veel gestelde vragen en antwoorden

Verslag straatgesprekken Lommerrijk  

Inloopbijeenkomst 13 december 2023

Op 13 december vond er een brede inloopbijeenkomst plaats voor direct omwonenden en andere belangstellenden. Hieronder vindt u het verslag van deze bijeenkomst.

Verslag inloopbijeenkomst Lommerrijk 

Met alle informatie die daar weer uit voort komt, maken we uiteindelijk de stedenbouwkundige visie: het vertrekpunt voor de verdere ontwikkeling in dit gebied.