Stand van zaken project stationsgebied en omgeving
Het is de bedoeling om op het braakliggend gebied tussen de Stationsstraat, Parallelweg, HH Geeststraat en Heggestraat in Geldrop woningen te realiseren. Ook is er een aantal locaties in de buurt van het station die herontwikkeld gaan worden. Het gaat om drie locaties: voormalige GGD-gebouw, De Prell en de Van der Puttschool. Voor het totaalgebied, genaamd Lommerrijk, wordt er een stedenbouwkundige visie opgesteld.
Stedenbouwkundige visie
Tijdens de straatgesprekken met direct omwonenden op 11 en 12 oktober 2023 (straatgesprekken) en de inloopbijeenkomst op 13 december 2023 is actief meegedacht over de stedenbouwkundige visie voor het project Lommerrijk. Alle ideeën, zorgen en suggesties zijn zorgvuldig geïnventariseerd en worden, waar mogelijk, verwerkt in een concept-schetsontwerp (SO).
Eerste uitwerking
Dit concept-schetsontwerp (SO) vormt een eerste, concretere uitwerking van de ideeën van de omwonenden en gemeente die als basis dienen voor de stedenbouwkundige visie van project Lommerrijk. Het SO geeft een eerste invulling aan de ruimtelijke en functionele aspecten van het plangebied, zoals groenvoorziening, infrastructuur en mogelijkheden voor parkeren en recreatie.
Met alle input vanuit de participatiebijeenkomsten, hebben we de verschillende modellen nogmaals tegen het licht gehouden. Op basis daarvan hebben we besloten om de variant “Lommerpark” als uitgangspunt te nemen voor de verdere uitwerking. Deze variant kreeg de meeste voorkeur en bleek veel van de geuite zorgen weg te kunnen nemen. Hierbij hebben we waar mogelijk de goede punten uit de andere modellen meegenomen in de verdere uitwerking.
Deze variant gaat uit van een centraal park met bebouwing langs de randen van het gebied. Dit park wordt een groene ruimte met diverse speel- en verblijfsvoorzieningen, omringd door wandel- en fietsroutes die dwars door het gebied lopen. Het ontwerp biedt hiermee een groene, functionele ruimte die uitnodigt tot recreatie en ontmoeting. Parkeren is voornamelijk voorzien aan de achterzijde van de woningen, zodat het beeld aan de voorzijde rustig en groen blijft. Zowel de nieuwe als enkele bestaande woningen zijn bereikbaar via achterpaden, wat zorgt voor een praktische en overzichtelijke inrichting van het gebied. Daarnaast wordt de bestaande GGD-locatie getransformeerd tot een markante dorpsentree vanaf het station en het huidige schoolgebouw herbestemd tot woningen.
De keuze voor ‘Lommerpark’ betekent dat we deze variant nu verder gaan uitwerken. We gaan de technische en stedenbouwkundige details verder bestuderen om zo de praktische uitvoerbaarheid en de aansluiting bij de wensen en eisen van de omgeving te kunnen waarborgen.
Vervolg
Naar verwachting worden de omwonenden in het eerste kwartaal van 2025 voor een nieuwe bijeenkomst uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst wordt het SO opnieuw voorgelegd, zodat er getoetst kan worden of dit ontwerp aansluit bij de wensen, behoeften en opmerkingen die tijdens eerdere participatiebijeenkomsten naar voren zijn gekomen.
Daarna wordt het SO opgenomen in de stedenbouwkundige visie voor Lommerrijk. Deze stedenbouwkundige visie wordt naar verwachting in de eerste helft van 2025 ter goedkeuring aan het college en de gemeenteraad voorgelegd.
De vastgestelde visie dient daarna als een toetsingskader voor de verdere ontwikkeling en het gedetailleerde ontwerp van de verschillende deelgebieden binnen het project. Hiermee willen we een solide basis creëren voor Lommerrijk; een toekomstbestendige, duurzame en functionele nieuwe woonwijk, waar het goed leven is.